Veste, kaj je EGR ventil za avto in čemu je pravzaprav namenjen? To je pomembna komponenta v avtu, ki omogoča zmanjševanje izpusta škodljivih emisij. Sistem EGR torej deluje tako, da majhen del izpušnih plinov oziroma emisij vrača v zgorevalne komore motorja, in sicer preko sesalnega razdelilnika. Tu se združijo s svežim zrakom.

Zmanjša se količina kisika ter poveča vsebnost vodne pare v zgorevalni zmesi. Posledično se zniža temperatura izgorevanja in zmanjša količina sproščenih dušikovih oksidov.

Okvare sistema EGR v avtu

Precej pogosto se zgodi, da se EGR ventil za avto okvari. To lahko povzroča številne težave. Najpogostejši EGR ventil simptomi okvare so povečana poraba goriva, poškodovani injektorji, povečana emisija izpušnih plinov, poškodovane vžigalne svečke za avto, prav tako cukanje, slabše delovanje motorja, grob prosti tek.

EGR ventil za avto
Če je v okvari EGR ventil za avto se poraba goriva poveča

Če se EGR ventil za avto pokvari, v najhujšem primeru lahko pride celo do popolne blokade. To pa onemogoča recirkulacijo izpušnih plinov. Zamašen avtomobilski ventil EGR je poleg povečane porabe goriva ali zmanjšane zmogljivosti pogosto vzrok tudi za črno obarvan dim, ki prihaja iz izpuha vozila. Če se ventil ne zapre in ne odpre, se na armaturni plošči prižge opozorilna lučka.

Znak nedelujočega EGR avto ventila

Še eden od zelo očitnih znakov, da je nekaj narobe z avtomobilskim EGR ventilom, je močan vonj po gorivu. Ta se voha iz notranjosti avta. Zaradi večje porabe goriva se namreč skozi izpuh sprošča več ogljikovodikov. Gre za izjemno dražeč vonj, ki pa je lahko zelo škodljiv za zdravje ljudi.

Najpogostejši simptomi slabega ventila EGR | Znaki okvare EGR ventila

Ker vam test na povišane ravni emisij ne pove kaj dosti o stanju EGR ventila, je potrebno, da ga v primeru padca na testu temeljito pregleda strokovnjak. Ker EGR ventila za avto ob menjavi ne zahteva prav veliko tehničnega znanja, vam ga lahko zamenja večina mehanikov.

Čiščenje in vzdrževanje avtomobilskega EGR ventila

Večina težav, ki jih imate z EGR ventilom za avto, lahko odpravite tako, da ventil dobro očistite. Čiščenje je dobro opraviti na vsake nekaj let, enako velja za tunele ventilov. V njih se namreč nabira material, ki lahko precej ovira pravilno delovanje ventila.

Temeljito postrgajte in očistite tudi dno ventila, paziti pa morate, da pri tem ne poškodujete posameznih delov, saj bi vas to lahko stalo kar nekaj dodatnega denarja.

Similar Posts: