Trendi na področju zdrave prehrane so nepredvidljivi in nezanesljivi. Občasno se pojavi kakšna očitna medijska gonja proti določenim živilom ali hranilom, ki pusti opazne posledice na dolgi rok, čeprav morda v izhodišču sploh ni bila utemeljena. Podobno se je zgodilo z maščobami, ki jih takoj povezujemo z nezdravo prehrano in se jim v največji možni meri izogibamo. A tudi za maščobe velja tako kot za druga hranila – so nepogrešljiv del zdrave prehrane, je pa treba uživati prave in v omejenih količinah. Res je namreč, da maščobe zadržujejo zelo veliko energije in jih ni težko pojesti preveč, prav tako v prekomernih količinah prinašajo mnoge negativne učinke. Za nameček pa moramo paziti na to, da izberemo prave maščobe – pogovorno ločimo zdrave in nezdrave maščobe.

Zdrave maščobe

Med zdravimi maščobami verjetno najbolj poznamo omega 3 maščobne kisline, ki jih promovirajo predvsem proizvajalci in prodajalci morske hrane. Res je, da so omega 3 maščobne kisline v največjem deležu prisotne prav v morski hrani, a najdemo jih tudi v jajcih, orehih in nekaterih semenih. Gre za pomembno sestavino zdrave prehrane, ni pa to čudežno hranilo, ki bi lahko odpravilo vse zdravstvene tegobe. Vsekakor pa omega 3 maščobne kisline sodijo med zdrave maščobe.

Omega 3 maščobne kisline se uvrščajo med nenasičene maščobe, poleg tega pa so tudi esencialne maščobe, ki jih telo ne more samo sintetizirati. Tako je vnos omega 3 maščobnih kislin nujen skozi hrano, enako velja za omega 6 maščobo. Druge nenasičene maščobe so dobrodošel dodatek k zdravi prehrani – najdemo jih v oreščkih, sadju, nekaterih rastlinskih oljih in seveda v morskih sadežih.

Izjema med nenasičenimi maščobami so trans maščobne kisline, ki so po svoji strukturi sicer nenasičene maščobe, a se s svojim učinkom nedvomno uvrščajo med nezdrave maščobe.

Nezdrave maščobe

Medtem ko recimo omega 3 maščobne kisline zahtevajo vnos preko hrane, druge nenasičene maščobe pa so prav tako dobrodošle za normalno delovanje organizma, se je pametno nekaterim nezdravim maščobam povsem izogniti. To še posebej velja za trans maščobne kisline, ki jih najdemo v predelani hrani, predvsem v sladkarijah in slanih prigrizkih ter pečeni hrani.

Trans maščobne kisline so primer nezdravih nenasičenih maščob, prav tako pa se med nezdrave maščobe uvrščajo nasičene maščobne kisline. Te najdemo večinoma v mastnih izdelkih živalskega porekla – v mlečnih izdelkih in v rdečem mesu, v sladicah in v oljih. Nasičene maščobe so lahko del zdravega jedilnika, a večinoma jih uživamo v pretiranih količinah in brez ustreznega vnosa drugih pomembnih hranil, kar lahko vodi v težave. Smiselno je torej omejiti vnos teh maščob, medtem ko je najbolje trans maščobne kisline povsem ukiniti v prehrani.

Najboljša pot do zdrave prehrane je še vedno razgiban in raznolik jedilnik, brez pretiravanja. Nadomestni obroki so tudi zelo priporočjivi da se vključujejo v prehrano. Tudi omega 3 maščobne kisline ne bodo koristile, če jih zaužijemo v prevelikih količinah, zato ni treba pretiravati z morsko hrano in drugimi zdravimi maščobami.

Similar Posts: