Ena najpomembnejših potreb dojenčka je poleg vse ljubezni in zaščite, ki mu jo nudimo, tudi ustrezna prehrana, za katero so najbolj odgovorni starši.

Seveda pa je potrebno vedeti, katera prehrana je potrebna za pravilno rast in razvoj dojenčka, da bo iz otroka zrasel zdrav odrasel človek. Nove smernice oz. praktična priporočila prinašajo novosti predvsem na področju uvajanja dopolnilne prehrane in vitamina D. Smernice so bile na nacionalni ravni sprejete v letošnjem letu in sestavljene na osnovi konsenza delovne skupine za nutricionistiko. Združenje za pediatrijo je nove smernice zbralo tudi v priročni knjižici z naslovom Prehrana dojenčka, ki jo lahko brezplačno dobimo pri svojih izbranih pediatrih.

baby-1204390_640

Zanima nas predvsem, kdo je pripravil nove smernice prehranjevanja dojenčkov.

Nove smernice za prehrano zdravih dojenčkov so pripravili strokovnjaki iz cele Slovenije. Sodelovali so zdravniki pediatri primarnega, sekundarnega in terciarnega nivoja – iz Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana in Univerzitetnega kliničnega centra Maribor. Prav tako so sodelovali strokovnjaki z različnih področij, kot so neonatolog, gastroenterologi, alergologi, endokrinologi, pa tudi klinični dietetiki, katerih skupen namen je zagotoviti zdravo in ustrezno prehrano dojenčka. Prvo leto otrokovega življenja namreč sodi med najintenzivnejša obdobja, saj sta rast in razvoj v tem obdobju najhitrejša. Če je dojenček zdrav in nima težav, v prvih šestih mesecih življenja podvoji svojo porodno težo, ko dopolni prvo leto, pa jo celo potroji. Hitra rast otrokovih možganov, ki omogoča njegov ustrezen razvoj, pa zahteva ustrezno energetsko podporo in najustreznejšo kakovostno sestavo prehrane.

Zdrava prehrana je torej ključnega pomena za dojenčka in njegovo rast ter razvoj, zato morajo starši poskrbeti za kar najboljšo možno zdravo prehrano.

Similar Posts: