Ekspanzijska posoda preprečuje odpoved hladilnega sistema

Večino vozil ima zaprt hladilni sistem, kar pomeni, da se v njem nahaja tudi zrak. Ta zrak je tam z namenom, da potisne segreto hladilno tekočino ven iz sistema. Ekspanzijska posoda pa je zbiralno mesto za to tekočino, kar močno zmanjša pritisk v samem sistemu. Tako se nikoli ne nabere preveč pritiska znotraj samega hladilnika ter njegovih komponent.

Za mehanike je ekspanzijska posoda za avto odličen vpogled v pravilno delovanje motorja. Če nivo tekočine v posodi nenadoma pade, lahko to pomeni, da nekje pušča. Obenem na posoda omogoča, da preverimo nivo hladilne tekočine.

V samem hladilniku motorja ne sme biti samo voda. Za najboljše delovanje moramo uporabiti hladilno tekočino ali antifriz, ki je  pomešan z vodo. Tako bo ekspanzijska posoda lahko opravila svoje delo in odvajala odvečno tekočino iz hladilnika motorja. Če bi v sistemu bila samo voda, bi moč motorja upadla, saj bi prišlo do pregrevanja in sčasoma tudi mehanske okvare.

Optimizirana poraba goriva

Nižjo porabo goriva morda ne bi pogosto pripisali bolj učinkovito hlajenemu motorju, vendar je res. Ker ključni mehanski deli v motorju delujejo pri optimalni delovni temperaturi, je poraba goriva nižja. Ekspanzijska posoda skrbi, da se pregreta tekočina za hlajenje ponovno vrne v sistem, ko ji pade temperatura. Tako se tudi olje, gorivo in druge tekočine v motorju ne segrevajo preko dostopnih meja. Z dobro hladilno tekočino tako dosežemo mnoge prednosti, kot sta manjša obraba motorja in optimalna delovna temperatura v vročem in mrzlem okolju.

Similar Posts: