Čeprav avtomobilski blatniki na prvi pogled ne delujejo nič kaj posebnega in so vizualno dokaj nezanimivi, pa je njihova funkcija izjemno pomembna. Takšni deli avta omogočajo varno in dovolj učinkovito vožnjo. Prav tako vas v prometu varujejo pred poškodbami, ki jih na primer lahko povzročajo leteči predmeti.

Z avto blatniki so seveda opremljena vsa vozila. Tudi zato je še toliko pomembneje, da so vam jasne vse njihove osnovne naloge, ki jih opravljajo.

Materiali blatnikov za avto

Vozila morajo biti izdelana iz materialov, ki so po strukturi dovolj močni. To velja za vse dele avta, tudi za blatnike. Ti so pogosto sestavljeni iz zelo močne plastike ali pa iz najrazličnejših zlitin kovin. Nekoč so bili avtomobilski blatniki najpogosteje izdelani iz težkih kovin. Posledično je bila celotna teža avta večja. Sodobna vozila so praviloma izdelana iz bolj naprednih materialov, za katere je značilno, da lahko vzdržijo manjše udarce, prav tako tudi druge številne nezaželene dejavnike iz okolja.

Blatniki za avto
Blatnik je v narejen iz trdnega materiala, ki deluje kot ščit.

Blatniki oziroma odbijači za avto pa so narejeni pretežno iz plastike, ker takšen material lahko zelo dobro vpija fizične udarce ter ima zelo nizko težo. Blatniki so namreč pritrjeni na ogrodje avta, zato je ključni, da so čim lažji in da jih lahko tudi dovolj hitro zamenjamo.

Preprečevanje škode s pomočjo blatnikov za avto

Verjetno tudi vam številne tehnologije, ki jih uporablja vaše vozilo, niso niti dovolj opazne. Odličen primer tega so denimo ravno avtomobilski blatniki. Njihovo delovanje je v resnici pasivno. Zasnovani so tako, da učinkovito preprečujejo, da bi blato, kamenčki in drugi dejavniki iz okolja poškodovali vaš avto.

Kako odstraniti in zamenjati sprednji blatnik

Blatniki za avto ujamejo leteče delce s cestišča ter jih nato odbijejo nazaj na podlago ceste. Posledično se seveda zmanjša možnost, da bi nesnaga postala leteča in na takšen način poškodovala vozilo, ki je pred vami ali za vami.

Blatnik po meri vašega avta

Seveda lahko prav vsak avto blatnik lahko preprosto prebarvate v želeno barvo svojega vozila, tako kot to velja tudi za druge nadomestne dele za zaščito stranskih delov vozila. Na takšen način lahko odlično poskrbite za popolno ujemanje.

Ključno je, da izberete primeren blatnik – glede na znamko in tip svojega vozila. Nekateri modeli avtomobilov vključujejo še odprtine za stranske smernike. Vsi nadomestni deli karoserije, kamor sodijo avtomobilski blatniki, boki ter robovi, so izdelani iz kakovostnih materialov in so pravilne oblike.

Similar Posts: