Semena rastlin so za vrtnarjenje vsekakor bistvenega pomena. Vsak, ki se je kdaj preizkusil v vrtnarjenju, ve, da so semena rastlin zelo pomembna, saj je od njih odvisno to, ali bo iz njih sploh kaj pognalo ali ne, pa tudi to, kako bo rastlina uspevala in kakšen bo njen končni pridelek. Zaradi tega nikakor ni vseeno, kje jih kupite in kakšne izberete, saj je od njih pogosto odvisna uspešnost vašega vrtnarjenja. 

Kakovostna semena za vrtnarjenje

Semena rastlin morajo biti kakovostna, če želimo, da bo iz njih kaj zraslo. Pomembno je tudi, da niso stara, saj se tako njihova doba kaljenja podaljša ali pa zaradi starosti do njega sploh ne pride. Tega pa si gotovo ne želite. To lahko preprečite tako, da izbiri posvetite malo več pozornosti. Pri tem je treba upoštevati tudi to, kakšne pogoje bodo imele vaše rastline za rast oziroma izbiro semen prilagoditi načinu vrtnarjenja, s kakršnim se ukvarjate.

Izberite semena, ki bodo dobro uspevala!

Semena rastlin lahko kupite praktično kjerkoli, saj jih prodaja že skoraj vsaka trgovina. A to še ne pomeni, da je to tudi v resnici najboljša možnost. Veliko pametneje jih je kupovati pri specializiranih trgovcih, ki se ukvarjajo s prodajo vsega za vrtnarjenje in se zato na to področje tudi odlično spoznajo. 

Ti namreč zelo skrbno izberejo semena rastlin, ki jih prodajajo. Pri njih imate za eno vrsto rastlin na voljo več različnih možnosti, torej več različnih semen, vsako od njih pa ima specifične lastnosti. Večja izbira vam zagotavlja, da boste lažje izbrali primerna glede na to:

  • s kakšno vrsto vrtnarjenja se ukvarjate,
  • kakšne pogoje imajo vaše rastline za rast,
  • koliko časa imate na voljo za vrtnarjenje,
  • kakšno prst ali substrat uporabljate,
  • kako rastline gojite itd.

Pomembno je, da so izbrana semena prilagojena vašim potrebam ter vam zagotavljajo tisto, kar si želite – močne poganjke in obilo pridelka, pa tudi čim večjo odpornost na škodljivce in ostale dejavnike, ki lahko vašim rastlinam povzročijo škodo. Primerno izbrana semena za vrtnarjenje bodo vrtnarju nudila zadovoljstvo, saj bo z njimi manj dela in skrbi, rastline pa bodo bolje rasle in veliko bolje uspevale!

Similar Posts: