Lepa trata je nekaj, kar si na svojem vrtu ali parceli želi veliko ljudi. A ta želja včasih ni tako lahko uresničljiva, saj se lahko pojavi kar nekaj težav. Seme recimo ne vzkali ali ne vzkali enakomerno, med semenom se pojavi različen plevel, trata lahko tudi porumeni zaradi bolezni, močnih sončnih žarkov, suše in drugih razlogov oziroma se posuši zaradi propadanja korenin in tako dalje. Kako vse to preprečiti? Tako, da za sejanje trave uporabite kakovostna semena ter tudi gnojila, s katerim poskrbite, da bo vaša trata ostala lepa in zelena!

Kakšno seme izbrati?

Če želite, da bo sejanje trave čim bolj učinkovito, je pomembno, kakšna semena izberete v ta namen. Ta morajo biti seveda čim bolj kakovostna, kar je predpogoj za to, da bodo enakomerno vzklila in bodo iz njih pognale močne travnate bilke z razvejanim koreninskim sistemom. V primeru, da pa želite imeti lepo travo na zelo osončeni legi, potem za sejanje trave izberite temu posebej prilagojeno seme. Tako bodo rezultati veliko boljši, vaš vrt pa bo kljub sončni legi kmalu krasila mehka travnata preproga.

Dosejevanje in obnova trate

Obstoječo trato, s katero niste zadovoljni, se da obnoviti. Za dosejevanje se uporabi temu namenjeno seme, ki lahko učinkovito zapolni tiste dele vrta, kjer trata ni vzklila, se je posušila oziroma je postala preredka. S takšnim dosejevanjem trato okrepite in jo polepšate, zato je to dobra rešitev za vse, ki bi radi poskrbeli za obnovo. Prav tako pa lahko za obnovo poskrbite tudi z ustreznim gnojenjem, s katerim pospešite rast in okrepite korenine.

Kako gnojiti trato?

Obstaja veliko različnih gnojil, ki se jih lahko uporabi. Pri tem je pomembno, da izberete ustreznega, glede na to, kaj želite doseči. Nekatera gnojila so namenjena pospeševanju rasti mlade trate, z drugimi pa skrbite za dovolj hranil pri že obstoječi trati, pri čemer morate paziti, da jih uporabite v ustreznem letnem času glede na to, za kakšno gnojilo gre. Pri tem upoštevajte tudi navodila, ki so priložena gnojilu, saj bodo tako rezultati najboljši. S pomočjo ustreznega gnojila lahko poskrbite za to, da bo sajenje trave še bolj uspešno!

Similar Posts: