V času, ko je postal internet praktično nepogrešljiv del našega vsakdana, postajajo storitve, kot je gostovanje spletne strani, vse bolj aktualne. V osnovi gre tu za zakup prostora na strežniku, ki ima stalno povezavo z medmrežjem. Brez tega spletna stran ne more biti dostopna javnosti, torej je to nujno potrebna storitev za vse, ki imajo spletno stran.

Običajno pride v poštev predvsem t. i. deljeno gostovanje

Gostovanje spletne strani lahko razdelimo na več podvrst, pri čemer pa večino najbolj zanima oblika, pri kateri si en strežnik deli večje število naročnikov. Prednost te opcije je, da je daleč najcenejša. Vsi stroški, povezani z vzdrževanjem, se namreč delijo, zato je končna cena za posamezno stranko precej nizka. Če na primer razmišljate o tem, da bi svoje izdelke ali dejavnost predstavili tudi na internetu, je deljeno gostovanje za začetek zagotovo najbolj smiselna izbira, ki ne predstavlja prevelikega finančnega vložka.

Izbira imena in zakup domene

Pomemben del celotnega procesa je izbira imena domene. Pri tem morate upoštevati, da so mnoga »najbolj vroča« imena že zasedena. Če se sprašujete, ali je kombinacija, o kateri razmišljate, še prosta, lahko to zelo hitro preverite z nekaj kliki. Določeno poimenovanje morda sicer ni več na voljo v kombinaciji z mednarodno končnico ».com«, vendar pa se vsekakor splača preveriti, ali to drži tudi za domačo končnico ».si«.

Seveda pa morate pri razmišljanju, katero končniško različico je najbolj smiselno izbrati, upoštevati predvsem, kdo je vaša ciljna publika. Če trenutno delujete na domačem tržišču, vendar se spogledujete z možnostjo, da bi se v prihodnje širili v tujino, je pametno, da že na začetku zakupite tudi mednarodno različico domene, preden vam jo »ugrabi« kdo drug in vam jo nato morda poskuša prodati po precej višji ceni.

Vedno natančno preverite, kaj vključuje določno gostovanje

Da se izognete neprijetnim presenečenjem, se vedno natančno prepričajte, katere storitve vse so vključene v gostovanje spletne strani. Naj vas sumljivo ugodni paketi ne premamijo prehitro, saj se zna zgoditi, da tisto, kar je navedeno v drobnem tisku, ne bo skladno z vašimi dejanskimi potrebami. Prostor na strežniku bo na primer zelo omejen ali pa vam na voljo ne bo ustrezna podpora. Vzemite si torej čas za natančno primerjavo različnih ponudb in izberite najboljšo zase!

Oblikovanje spletnih strani. Oblika spletne strani vpliva tudi na celotno uporabniško izkušnjo, ki jo imajo obiskovalci spletne vaše strani. Preberi več …

Similar Posts: