Uporabe spletne strani je dandanes praktično nujna za vsakega podjetnika. Pred tem pa se moramo posvetiti izbiri in zakupu imena spletne strani. Ponudnik gostovanja lahko preveri domeno v našem imenu, vendar lahko tudi sami storimo veliko. Če se podamo na splet in vpišemo naše izbrano ime spletne strani v izbrani brskalnik, nam to lahko pove več pomembnih podatkov. Izogibati se moramo imenom, ki so preveč podobni drugim blagovnim znamkam, podjetjem in podobno. Obenem pa na omenjen način morda ugotovimo, če je kdaj naše izbrano ime uporabljal drug uporabnik.

Zgodovina imena spletne strani je pomembna

Dandanes je v obstoju že več kot 25 milijard spletnih strani. Dejansko si posamezne domene ne moremo lastiti. Lahko pa jo zakupimo za določen čas in jo uporabljamo po določenimi pogoji. Zato je velika možnost, da je našo izbrano domeno že kdo prej uporabljal. S tem načeloma ni nič narobe, vendar lahko nastanejo težave, če je prejšnji uporabnik omenjeno ime uporabljal za nedovoljene aktivnost oziroma dejavnosti.

Preveri domeno spletne strani
V obstoju že več kot 25 milijard spletnih strani, zato je ključno, da uporabnik, preden jo zakupi, vedno še preveri domeno.

Zato je ključno, da uporabnik preveri domeno s preprostim vnosom njenega imena v spletni brskalnik. Tako lahko hitro ugotovimo, če je morda že bila uporabljena s strani fizične ali pravne osebe. Seveda pa to ni vedno najboljši in natančen način, da se seznanimo z možno zgodovino željenega imena spletne strani.

Ponudnik spletnega gostovanja lahko preveri domeno

Včasih je mogoče, da nam ponudnik spletnega gostovanja pomaga pri raziskavi zgodovine našega željenega imena za spletno stran, ki ga nameravamo zakupiti. Na to ne moremo računati, vendar je velika možnost, da nam bo pripravljen pomagati.

V primeru, da to ni mogoče lahko preverimo različne spletne arhive, kjer je zapisana zgodovina številnih spletnih strani oziroma njihovih imen. Nekateri arhivi so brezplačni, drugi pa plačljivi.

Ko se uporabnik odloči, da preveri domeno, je to že prvi pomemben korak. S tem se lahko izogne ali seznani tudi z možnimi penali, ki so jih na določeno ime spletne strani postavili spletni brskalniki. Če ugotovimo, da je ime blokirano ali drugače kaznovano s strani določenega ali več spletnih brskalnikov (Google Chrome, Microsoft Edge…), je morda bolje, da izberemo alternativo. To pa zato, ker bomo imeli drugače težave z optimizacijo same spletne strani in drugih elementov.

Preverimo domeno, da ni preveč podobna že obstoječim imenom spletnih strani

Izbira imena za našo spletno stran ni vedno preprost korak. Ko pa ga izberemo, pa je mogoče, da je preveč podobno že obstoječim imenom spletnih strani, blagovnih znamk ali izdelkom. To je mogoče hitro ugotoviti, če se podamo na splet in vpišemo izbrano ime v spletni brskalnik. Z malenkost truda lahko preverimo domeno in najdemo strani in druge elemente, ki imajo enako ali podobno ime. Če se nam to pripeti, je močno priporočeno, da poiščemo izpeljanko izbranega imena. Tako se izognemo mogočim pravnim sporom v prihodnosti.  

Kako preveriti domene, ki so na voljo?

Ne glede na spletno stran, ki jo nameravamo izdelati, je preverjanje imena ključno opravilo. Pomembno je, da se ne ustrašimo in ne izgubimo volje, če je ime že zasedeno. Z malenkost razmisleka in kreativnosti lahko hitro najdemo boljše ime, ki bo predstavljalo naše podjetje v najboljši luči.

Similar Posts: