Kateri pogon je najboljši za vzdrževanje travnika, je odvisno predvsem od več meril: kako velika je trata, kako pogosto je treba kositi trato in kakšen je teren? Kaj pravzaprav pa pomeni baterijska kosilnica na nitko? Valjaste kosilnice delujejo z vodoravnimi, vrtljivimi vreteni nožev in režejo stebla s štirimi do šestimi ukrivljenimi rezili. To omogoča zelo natančen rez.

Rotacijske kosilnice s svojo kosilno palico ustvarjajo enakomeren zračni tok. Cilindrična kosilnica je ročno upravljana in okolju prijazna. Valjaste kosilnice so še posebej primerne za okrasne trate, saj trava ne sme biti višja od približno polovice premera vretena. To pomeni, da je treba trato kositi pogosteje kot z rotacijsko kosilnico, običajno tedensko. Vzdrževanje je omejeno na ostrenje nožev. Občasno bo morda treba ležaje podmazati. Ker večina modelov cilindričnih kosilnic poganja le mišična moč, so varne in okolju prijazne. Zdaj obstajajo prvi modeli s podpornim električnim pogonom. Te kosilnice priporočamo do površine travnika približno 300 kvadratnih metrov.

Posebno priljubljene so kosilnice na baterije.

Kosilnica na akumulator

Posebno priljubljene so kosilnice na baterije. Večina jih deluje z litij-ionskimi baterijami na 36-voltni osnovi, ki so zasnovane za življenjsko dobo najmanj 1000 ciklov polnjenja. Povprečni čas polnjenja je od 25 do 250 minut, odvisno od proizvajalca in zmogljivosti.

Električna kosilnica z napajalnim kablom

Električne kosilnice, ki so priključene na vtičnico, so primerne za manjše in srednje velike površine do 600 kvadratnih metrov. So lažje od kosilnic z motorji z notranjim zgorevanjem in cenejše za nakup. Prav tako zahtevajo manj vzdrževanja, so tišji in ne oddajajo izpušnih plinov.

Zaradi napajalnega kabla so manj prožne od akumulatorskih kosilnic.

Najboljša izbira je torej lahko prav akumulatorska kosilnica na nitko – imejte svoj vrt pod nadzorom.

Vsekakor je nega trave zelo odvisna tudi od posegov ali ukrepov, katere izvajamo tako za njen videz, kakor tudi njeno zdravje. Pri tem so nam velikokrat v pomoč prav primerni pripomočki na vrtu, kateri predvsem služijo urejanju zelenic. Glede na vso ponudbo pred nami, pa je seveda razumljivo, da se morda težje odločimo za točno določen model in tako morebiti tudi kdaj potrebujemo pomoč pri izbiri. Glede na številčnost različnih modelov, pa je vsekakor smiselno najprej ugotoviti, katere so naše potrebe in katere lastnosti želimo, da kosilnica ima. Ne glede na to, kateri se nagibamo, robotski, akumulatorski ali katerikoli drugi. Pravšnja izbira je seveda pogoj za to, da smo na koncu z nakupom tudi zadovoljni in kosilnica služi svojemu namenu.

Similar Posts: