Pridobivanje toplote iz zraka za gretje našega doma je bilo še do nekaj desetletij nazaj znanstvena fantastika. Dandanes pa je to mogoče s toplotnimi črpalkami. Uporabimo jih lahko za ogrevanje vode, radiatorjev in drugih grelnih teles. Pri tem pa porabimo zelo malo električne energije, saj se naprava ugasne, ko doseže določeno temperaturo. Veliko uporabnikov pa se ne zaveda, da lahko s toplotno črpalko napajamo tudi talno gretje na zelo učinkovit način. Izbiramo lahko med številnimi tehnologijami ogrevanja, ki pridobijo toploto iz zraka, podtalnice ali globine zemlje. Vse omenjene tehnologije so zelene in skoraj nič ne obremenjujejo okolje.

Toplotna črpalka ne uporablja grelcev

Velika prednost vseh toplotnih črpalk je ta, da ne uporabljajo električnih grelcev za proizvodnjo toplote. Vso potrebno energijo pridobijo iz zunanjega okolja. Večina črpalk uporablja zrak-zrak tehnologijo. To pomeni, da iz zraka pridobi toploto, ki jo nato uporabi za ogrevanje našega doma.

Omenjena tehnologija deluje tako, da preko kompresorja stisne hladilno tekočino in jo tako ogreje do visoke temperature. Nato pa jo porazdeli v številne sisteme za talno gretje, napajanje bojlerjev, radiatorje ipd.

Toplotna črpalka, ki črpa toploto iz zemlje

Nekateri uporabniki se odločijo za toplotno črpalko zrak-zemlja. Ta je narejena tako, da črpa toploto iz zemlje. Deluje podobno kot talno gretje, samo da v globini zemlje črpa toploto in jo pošilja do zunanje enote toplotne črpalke. 

Talno gretje
Talno gretje se čedalje bolj uporablja in je bolj učinkovito od radiatorjev

Toplota se lahko tudi črpa preko geo-sonde, ki jo vstavimo v približno 6 metrov globoko luknjo. Deluje pa lahko tudi preko zemeljskega kolektorja, ki se ga vstavi nekje od 1-2 metrov pod zemljo v kanal. Po tem kolektorju, enako kot pri sondi, kroži voda ali hladilna tekočina, ki pobira toplo energijo in jo prenese v zunanjo enoto črpalke.

Črpanje toplote iz vode

Nekatere hiše lahko napajajo celoten sistem ogrevanja preko toplotne črpalke in podtalnice. V tem primeru je mogoče namestiti kolektor na dno vode, kot so jezera, morja, reke in zajezitve, kjer je temperature skoraj vedno enaka. Pobrana toplota se lahko uporabi za napajanja talnega gretja, sanitarne vode, napajanje radiatorjev ipd.

Talno gretje je bolj učinkovito od radiatorjev

Dobro urejeno talno gretje s toplotno črpalko je lahko bolj učinkovito od klasičnih radiatorjev. S tem je mišljeno to, da lahko ogreje sobo do enake mere. Res je, da morda predstavlja višji strošek na začetku, kar se tiče opreme in vgradnje. Na dolgi rok pa bomo porabili veliko manj električne energije, kot bi jih z radiatorji, ki jih napaja elektrika, olje ali različne vrste goriv.

Talno gretje se lahko namesti tudi v stene in strop. Vse napaja toplotna črpalka, kar pomeni, da lahko grelne elemente naredimo skoraj popolnoma nevidne v moderni hiši. To pa je idealno, če želimo ustvariti dom, kjer imamo čim več elementov za gretje skritih.

Similar Posts: