Današnje življenje je nepredstavljivo brez računalnikov. Dostopnost in moč, ki je značilna za moderne prenosnike, pa jih naredi posebno privlačne za osebne in poslovne uporabnike. Mogoče jih je zaslediti v številnih zvrsteh, ki se med seboj precej razlikujejo. Nekateri so namenjeni bolj praktični uporabi, drugi igranju iger, tretji višji prenosljivosti ipd. Pomembno je, da poznamo razlike med ultrabooki, chromebooki in klasičnimi notebooki. Omenili bomo tudi 2v1 prenosne računalnike, ki so vedno bolj popularni med številnimi uporabniki.

Notebooki so navadni prenosniki

Pogosto lahko zasledimo ime notebook na številnih računalniških spletnih trgovinah. To so prenosniki, ki se lahko močno razlikujejo v moči strojne opreme in velikosti. Raztezajo so od bolj cenovno ugodnih modelov do dražjih delovnih postaj in gamerskih računalnikov. 

Uporabnost prenosnikov je univerzalna. Moramo pa paziti, da se pred nakupom pozanimamo o zmogljivostih računalnika, ki so:

  • Moč procesorja
  • Vrsta grafične kartice – če nameravamo računalnik uporabljati za igranje iger
  • Velikost delovnega pomnilnika oziroma RAM-a
  • Velikost in ločljivost zaslona
  • Vključenost operacijskega sistema

Ultrabooki so tanki in majhni prenosni računalniki

Izraz ultrabook je začelo uporabljati podjetje Intel, ki je znano po svojih izvrstnih procesorjih. Sčasoma se je pričel omenjen izraz uporabljati pri prenosnikih z manjšimi dimenzijami. Imajo tanko in majhno ohišje, saj so namenjeni najvišji prenosljivosti. Moderni ultrabooki imajo vgrajene tehnologije, kot so Wi-Fi 6, USB-C, Thunderbolt 4 ipd. Opremljeni so s strojno opremo, ki nam omogoča poganjanje lažjih aplikacij. So pa tudi sposobni poganjati bolj zahtevne aplikacije, vendar to ni njihov glavni namen. Pogosto imajo tudi vključeno tehnologijo za povezavo z mobilnim omrežjem ter uporabljajo visoko-zmogljivo baterijo. 

Ultrabook prenosniki
Prenosniki Lenovo ultrabook

Ultrabook prenosnike lahko uporabljamo na terenu ter drugih lokacijah, kjer nimamo zanesljive povezave z Wi-Fi in električnim omrežjem. Ker lahko delujejo od 12 ur in več brez polnjenja, so idealni za uporabo, ko smo na počitnicah, na terenu ali pa med potovanjem potrebujemo računalnik. 

Chromebooki uporabljajo ChromeOS

Velika posebnost Chromebook prenosnikov je ta, da ne uporabljajo Linux ali Windows operacijskega sistema. Namesto tega jih poganja Chrome OS, ki je sicer osnovan na Linux izvedbi sistema, vendar izgleda in deluje drugačno.

Kaj je prenosnik Chromebook?

Chromebooki so načeloma cenejši od drugih prenosnikov. Je pa res, da so večinoma namenjeni pisarniškemu delu, kodiranju, prebiranju elektronske pošte ipd. Odlični so za šolarje in v podjetjih, saj predstavljajo ugodne in učinkovite računalnike za vsakodnevno delo.

2v1 prenosniki so več namenski

Vedno bolj popularna izvedba računalnikov so 2v1. Lahko jih uporabljamo kot tablico ali pa kot navaden prenosnik. Zaslon je mogoče ločiti od tipkovnice in ga uporabljati samostojno. Nekaterim prenosnikom 2v1 pa ni mogoče odstraniti zaslona, ampak lahko spremenimo položaj tipkovnice, če želimo upravljati z računalnikom preko zaslona na dotik. Omenjeni prenosniki so idealni za dinamična okolja, saj lahko spreminjamo njihovo namembnost v trenutku. Priporočeni so za uporabo v podjetjih kot tudi doma, saj imajo dovolj zmogljivosti za večino pisarniških opravil.

Similar Posts: