Zobne luske so praviloma individualno narejene tanke prevleke za prekrivanje zob. Pred nameščanjem je treba poskrbeti za minimalno brušenje zobne površine. Nanjo se nato zobna luska prilepi s posebno vrsto lepila. V nekaterih situacijah pa za njihovo nameščanje niti ni potrebno brušenje.

Na sploh velja, da so zobne luske primerne za vse. Odsvetujejo pa se le v redkih primerih, na primer v primeru nezdravljene parodontoze, obsežnih plomb. Obliko zanje določi zobozdravnik, naredijo pa jih zobni tehniki. Na videz spominjajo na umetne nohte ali na leče za oči. Za namestitev zobnih lusk sta povprečno potrebna samo dva obiska zobozdravnika.

Eden od najbolj priljubljenih načinov za lep izgled zob

Med bolj priljubljene storitve za lep izgled zob zagotovo sodi storitev beljenje zob. Obenem so izjemno popularne tudi zobne luske. Te so praviloma izdelane iz keramike. Zagotavljajo lep in povsem naraven videz zob, odporne so na madeže, ne zahtevajo preveč obsežnega poseganja na zobno sklenino, naše dlesni pa na sploh dobro prenašajo vse keramične materiale.

Zobne luske
Zobne luske prekrivajo samo sprednji del zoba

Z zobnimi luskami se prekrije le prednji del zoba

Zobne luske oziroma tanki keramični elementi prekrivajo samo sprednji del zoba. Kot takšne so primerne za estetsko sanacijo zob v frontalni regiji. Za nameščanje je torej najpogosteje potrebno brušenje sprednje strani zoba ter odstranjevanje plasti sklenine, in sicer nekje do 0,5 milimetra. Nato se luske trajno cementirajo na zobe.

Pojasnilo postopka za porcelanske luske

Lahko rečemo, da je takšen estetski zobni pripomoček vključen v cono našega nasmeha, saj jih najpogosteje nameščamo prav na sprednje zobe – sprednjih 6 do 10 zob.

Največje prednosti zobnih lusk

Zobne luske ponujajo vrsto prednosti, zato ni čudno, da so tako priljubljene. Poglavitne prednosti pa so zagotovo odsotnost kovin v kemični sestavi, hipoalergenost, sposobnost ohranjanja živih zob, dolga življenjska doba, sposobnost skrivanja obstoječih pomanjkljivosti v naši coni nasmeha, moč, idealna estetska izvedba.

In kdo se najpogosteje odloča za luske na zobeh? Zanje se večinoma odločajo pacienti, ki niso povsem zadovoljni z videzom ali pa barvo svojih naravnih zob. Na sploh jih je možno uporabljati predvsem na tistih osebah, ki imajo naravne in zdrave zobe. V glavnem se uporabljajo za zmanjševanja razmika med zobmi, za sanacijo poškodovane zobne sklenine ali pa za precej močno obarvane zobe.

Similar Posts: