Naš trdi disk ali SSD lahko kloniramo z operacijskim sistemom in vsemi programi skupaj. Tako izdelamo natančno konfiguracijo našega prenosnika ali namiznega računalnika. To je tudi razlog, da je kloniranje diska postala zelo pogosta praksa za izdelovanje varnostnih kopij in nadgradnjo različnih sistemov. Sam proces izdelave identične kopije lahko traja od nekaj minut do nekaj ur. Odvisno je od števila podatkov, ki jih prenašamo. V tem članku je opisanih nekaj scenarijev, ko je kloniranje spominskega medija dobra praksa.

Popolna varnostna kopija

Sveže nameščen operacijski sistem močno pohitri delovanje računalnika. Skozi čas pa se sistem poškoduje, saj se na njem lahko znajdejo virusi, nekompatibilni programi ipd. Temu se lahko ognemo, če opravimo kloniranje diska na delujočem sistemu. Tako se v primeru težav hitro poberemo, saj uporabimo drug trdi disk ali SSD z delujočo kopijo našega sistema. Operacijskega sistema in programov ne bomo potrebovali ponovno nameščati, saj bo vse že nameščeno na kloniranem spominskem mediju.

Nadgradnje spominskih medijev

SSD-ji postajajo vedno bolj ugodni za nakup. Poleg tega pa so mnogokrat hitrejši od trdih diskov. To je tudi razlog, da se veliko uporabnikov prenosnikov in namiznih računalnikov odloči za nadgradnjo na SSD. Težava pa tiči v tem, da je potrebno ponovno na SSD namestiti vse programe, spletno banko, igre in druge aplikacije. To je dolgotrajen proces kateremu se večino uporabnikov raje izogne. 

Kloniranje diska pa nam v tem primeru lahko zadeve močno olajša. Naš stari trdi disk preprosto kloniramo na SSD. Tako ne izgubimo informacij na našem računalniku. Obenem pa tudi ne potrebujemo ponovno nastavljati vseh parametrov računalnika ali nameščati programov. 

Usposobimo več računalnikov hkrati

V podjetjih je zelo pogosto, da več ljudi uporablja popolnoma enako konfiguracijo računalnika za delo. Tako so strojna oprema, trdi disk, operacijski sistem, gonilniki ter programi popolnoma enaki. Pri usposobitvi teh sistemov je veliko lažje, da uporabimo kloniranje. Tako na delujočem in usposobljenem računalniku kloniramo trdi disk ali SSD. Sveže kloniran disk pa vgradimo v druge računalnike. S tem prihranimo veliko časa, saj ne potrebujemo nastavljati vsak sistem posebej.

Preberite si še naslednji članek: Glavni razlogi za okvaro spominske kartice

Moderne računalniške naprave, kot so pametni telefoni in tablice, imajo skoraj vedno možnost razširitve tovarniške kapacitete spomina.

Zavarujmo ključne podatke v primeru okvare

Kloniramo lahko tudi spominske medije na katerih se ne nahajajo programi in operacijski sistem. To je predvsem uporabno v primerih, da imamo na trdem disku ogromno količino slik in videov. Te lahko shranimo na drug medij s procesom kloniranja diska. Tako se prepričamo, da imamo dodatno kopijo naših najljubših spominov in ključnih podatkov vedno na voljo. Vsi spominski mediji se lahko kadarkoli okvarijo in zato je dobro, da poskrbimo za možnost obnovitve iz drugih virov.

Strokovnjaki pri podjetju www.xn--reevanjepodatkov-med.com nam lahko pomagajo s procesom kloniranja na vseh spominskih medijih. Poleg tega pa nam v primeru okvare pomagajo z reševanjem podatkov iz našega računalnika, pametnega telefona, tablice ipd.

Similar Posts: