Hekerski napadi lahko doletijo tako velike organizacije kot posameznike in imajo veliko različnih škodljivih učinkov, na primer krajo podatkov. Posameznike, ki na računalniku niti nimajo pomembnih podatkov, saj so dobro osveščeni in se temu izogibajo, pa nekaj skrbi še veliko bolj: izguba podatkov. Primer je zadnji hekerski napad, ki je imel celo globalen obseg, ter je na množici računalnikov po vsem svetu preprečil dostop do podatkov. Enostavno jih je zaklenil in zahteval, da se za ponovno možnost dostopa opravi plačilo v vrednosti okoli 300 evrov. Znesek je kar visok – ste ga pripravljeni plačati, ker se vam zdi izguba podatkov preveč tvegana, ali bi raje našli kakšno drugo rešitev?

Izguba podatkov zaradi virusa nudi še eno možnost

Podjetja, ki se ukvarjajo z reševanjem podatkov, opravljajo svoje delo na dveh nivojih. Izguba podatkov se namreč lahko kadar koli pripeti tako zaradi okvare strojne opreme, na primer diska, kot tudi zaradi škodljive programske opreme, torej virusa. Njihovi strokovnjaki se spopadajo z obojim. Mojstri, ki uporabljajo svoje programersko znanje za reševanje, imajo prav toliko znanja kot nepridipravi, razlika med enimi in drugimi pa je seveda povsem jasna: eni s svojim znanjem delajo škodo in se skušajo z nesrečo drugih finančno okoristiti, drugi pa koristijo znanje za to, da nam pomagajo.

Je vaš računalnik staknil virus in vam grozi izguba podatkov? Za začetek ne obupujte. Obrnite se na podjetje, ki se ukvarja z reševanjem podatkov in izjemno velika verjetnost je, da vam jih bodo rešili. Res je, da njihova storitev ni brezplačna, a vsekakor je bolje plačato mojstrom, ki pomagajo, kot pa nepridipravom, ki nas izsiljujejo. Poleg tega velja pomisliti še na nekaj: tudi če bi hekerjem plačali, ni nobenega zagotovila, da nam bodo ti podatke dejansko spet odklenili in nam omogočili dostop do njih.

Izguba podatkov naj se v prvi vrsti preprečuje

Ne glede na to, ali vas je izguba podatkov doletela zaradi okvare opreme ali virusa, je ta povsem nepomembna, če imate varnostne kopije. Pomembno je, da si jih ustvarjate redno. Druga nujna stvar pa sta seveda primerna zaščita računalnika z dobrim antivirusnim programom ter redno posodabljanje programske opreme. Posodobitve, ki vam jih nudijo založniki programov, so namreč pogosto namenjene prav izboljšanju varnosti.

Similar Posts: