Moderne računalniške naprave, kot so pametni telefoni in tablice, imajo skoraj vedno možnost razširitve tovarniške kapacitete spomina. Za to pa se večinoma uporabi spominska kartica. Ta nam lahko doda ogromno dodatnega spomina, ki ga lahko koristimo za shranjevanje sporočil, slik, videov in drugih digitalnih vsebin. Na žalost pa lahko pride do okvare zaradi različnih razlogov. Tako kot trdi disk, USB ključi in drugi spominski mediji, ima tudi sama kartica različne slabosti, ki lahko vodijo do njene okvare.

Spominska kartica
Vsaka spominska kartica je izredno krhka in občutljiva naprava.

Spominske kartice so občutljive naprave

Vsaka spominska kartica je izredno krhka in občutljiva naprava. Vsebuje zelo občutljive elektronske komponente, ki jim lahko zdravje načne vlaga, vročina, prah in izpostavitev drugim vsakdanjim elementom. Seveda, ko se kartica nahaja v sami napravi ni načeloma ogrožena. Dejstvo pa je, da jo bomo morali od časa do časa tudi vzeti ven iz naprave. Razlogi za to so lahko sledeči:

  • Zamenjava kartice
  • Brisanje kartice na drugem računalniškem sistemu, telefonu, tablici ipd.
  • Težave naprave z zaznavanjem kartice, zaradi česa jo moramo ponovno odstraniti in ponovno vstaviti v napravo

V vsakem primer moramo biti izredno pazljivi, saj jo lahko vroče površine, vlaga in drugi elementi hitro poškodujejo. Strokovnjaki za reševanje podatkov, kot jih bomo našli na https://resevanje-podatkov.anni.si/resevanje_podatkov/spominska_kartica.html, pa tudi svetujejo, da pametni telefon in druge naprave ugasnemo, če želimo odstraniti pametno kartico. Tako močno zmanjšamo možnost, da bo šlo kaj narobe, in bomo potrebovali reševanje podatkov.

Stari spominski mediji se hitreje okvarijo

Tako kot trdi disk, SSD disk in USB ključ, se spominska kartica sčasoma postara. S tem so mišljene njene notranje komponente, ki sčasoma postanejo nezanesljive. Nevidno uporabniku pa je to, da se na sami kartici počasi razvijajo slabi bloki. Tako se sama integriteta spomina počasi zmanjšuje. To pa pomeni, da lahko nepričakovano izgubimo dostop do naših dragocenih podatkov.

Priporočeno je, da zamenjamo spominsko kartico na vsake 2 ali 3 leta. Seveda lahko staro še vedno naprej uporabljamo, vendar ni priporočeno, da imamo na njej shranjene občutljive podatke. Tako ne bomo potrebovali reševanje podatkov, če se stara kartica okvari.

Virusi lahko izbrišejo vsebino spominske kartice

V današnji digitalni dobi je vsaka naprava podvržena različnim virusom, ki v veliko primerih povzročijo ogromno škode. Tako nam lahko zaklenejo, izbrišejo ali drugače poškodujejo in ukradejo digitalno vsebino shranjeno na naši spominski kartici. Ravno zaradi virusov je uporaba proti-virusnega programa zelo priporočena za vsako napravo in operacijski sistem.

Večina modernih operacijskih sistemov ima že vgrajen osnoven proti-virusni program in požarni zid. Če pa se ta ne nahaja na naši napravi, pa je močno priporočeno, da uporabimo brezplačno ali plačljivo izvedbo omenjenih programov. Če se nam zgodi, da nam je virus izbrisal ali zaklenil kartico, je priporočljivo, da poiščemo profesionalno pomoč z reševanjem podatkov.

Similar Posts: