Ko prodajamo ali podarimo svoj osebni računalnik v rabo tretji osebi, si želimo, da naši podatki niso več prisotni na trdem disku. Čiščenje diska pomeni izbrisati podatke na tak način, da jih ni več možno v uporabni obliki priklicati nazaj. To je najbolj uporabno za osebne računalnike, kjer hranimo občutljive podatke in ne želimo, da bi nepridipravom prišli v roke.

Povrnitev izgubljene digitalne vsebine iz računalnika

Kaj se zgodi, ko odstranimo podatke

Če za brisanje podatkov uporabljamo funkcijo »DELETE«, v resnici nismo naredili veliko za našo varnost. Izbrisani podatki se bodo še nekaj časa zadrževali na trdem disku, vse dokler jih operacijski sistem ne prepiše z novimi. To ni primeren način za čiščenje diska, saj jih lahko brez večjih težav nekdo obnovi in zlorabi naše informacije.

Enako velja, če pobrišemo particijo – s tem ne pobrišemo podatkov na našem računalniku, ampak samo porušimo strukturo datotečnega sistema, ki se ga pa lahko brez večjih težav obnovi. Tako je mogoč popolni dostop do našega računalnika in vseh informacij shranjenih na trdem disku.

Diska ne mečimo stran

Ko računalnika več ne potrebujemo, ga ne mečimo stran. V računalniku bomo po vseh verjetnosti imeli trdi disk ali SSD disk, ki ima polno pomembni in osebnih informacij še vedno shranjenih na njem. Preden se odločimo posloviti od našega računalnika, opravimo temeljito čiščenje diska. To nam bo omogočilo, da se vse podatke prepiše z enkami in ničlami, kar bo popolnoma uničilo vse, kar smo imeli shranjeno. To naredimo zato, da preprečimo zlorabo naših informacij in varno predamo računalnik naprej.

Kako naj počistim disk

Najbolje je, da disk ali cel računalnik odnesemo strokovnjakom, ki nam bodo s profesionalnimi orodji uničili vse podatke na disku. Lahko tudi zahtevamo, da se sam disk uniči, če so podatki gor res ključni in nočemo tvegati zlorabe. Običajno poteka popolno uničenje podatkov v dveh fazah:

  • Prva faza
    Disk se temeljito očisti s posebnimi programi ali z močnimi magneti, ki povečini izbrišejo vse podatke na njem.
  • Druga faza
    Disk se prevrta, da se uniči magnetne plošče in naredi disk popolnoma neuporaben.

Če imamo podjetje ali veliko občutljivih podatkov na naših trdih diskih, jih je priporočljivo uničiti. To naredimo preden računalnik vržemo stran ali ga prodamo za nadaljnjo uporabo.

Kdo izvaja kloniranje diska? Zamenjava trdega diska običajno vključuje tudi kloniranje operacijskega sistema iz starega diska ali pa novo namestitev sistema, če starega ni več mogoče klonirati. Preberi več … 

Similar Posts: