Pri izbiri kuhinjske mize običajno upoštevamo število oseb v gospodinjstvu, če je le mogoče, pa dodamo še vsaj dve osebi – računati je potrebno tudi na goste. Kadar je prostora dovolj, je vsekakor še bolje, da predvidevamo celo štiri stole viška. A kaj to pomeni za samo dimenzijo mize? Brez skrbi, na voljo so standardi za jedilne oziroma kuhinjske mize različnih oblik, s pomočjo katerih je povsem enostavno izbrati pravo velikost. Tako za dom kot za gostinski lokal.

Klasične dimenzije za kuhinjske mize

Jedilne mize so lahko okrogle, kvadratne ali pravokotne. Okrogle se pogosto raztegnejo v ovalne, kvadratne kuhinjske mize, ki so namenjene do štirim ljudem, pa se povečajo v pravokotne. Za domačo uporabo je izbira raztegljive mize zelo priporočljiva, saj tako poskrbimo za povečanje zgolj po potrebi. Za gostinske lokale pa je raztegovanje miz nepraktično. Na to mislite že ob nakupu ali najemu stanovanja. Stanovanja Ljubljana je iskalni pojem, ki se največkrat išče, kar pomeni, da boste imeli pri izbiri tudi največ konkurence.

Kvadratne kuhinjske mize običajno uporabljamo za dve do štiri osebe. Za dve, ki si sedita nasproti, naj meri stranica vsaj 60 cm – to je velikost “kavarniške” mizice, ki bo dovolj za kak prigrizek ali zajtrk. Za bolj resen obrok pa je bolje, da ima stranica okoli 75  cm. Takšno mizico boste že lahko uporabili tudi za štiri osebe, še bolje pa bo, če se v tem primeru odločite za dolžino roba 90 cm. Če želite za kvadratno mizo posesti do osem oseb, torej ob vsako stranico po dva (kar je sicer redko,), naj meri rob vsaj 105 cm.
Okrogle kuhinjske mize so praktične zaradi tega, ker nimajo oglišč.

To pomeni, da lahko za takšno mizo po potrebi posedemo več ljudi kot za štirikotno z enako površino. Za dve osebi zadostuje premer minimalno 60 cm, za tri do štiri 75 do 90 cm, za štiri do pet 105 cm, za pet do šest 120 cm in za šest do osem 150 cm. Da bodo vsi gostje sedeli čim bolj udobno, je vedno bolje, da je miza nekoliko večja. Pri kakšni domači zabavi ali v piceriji sedenje malo bolj na tesno ni problem, za elegantnejše restavracije ali posebne dogodke pa je to povsem neprimerno.

Kaj pa kvadratne kuhinjske mize? Za dva zadošča dimenzija 60×90, za dva do štiri 60×105 ali bolje 60×120, najbolj udobni pa sta 75×105 ali 75×120. Pri mizi za štiri do šest se odločimo za velikost 75×150 ali 90×50. To so minimalne dimenzije, kjer moramo vedno upoštevati, da širina zgolj 75 cm pomeni, da se pogrinjka nasproti si sedečih oseb skoraj dotikata. Kadar ne boste postregli le na krožniku, temveč je nujen prostor za servirne posode in pladnje, se odločite za 90 cm.

Similar Posts: