Redno vzdrževanje motornih koles je bistveno za varno vožnjo. Dober motorist nikoli ne pozabi, da je treba poskrbeti za servis motornih koles vsaj enkrat letno, sicer pa velja, da servise prilagajamo številu prevoženih kilometrov oziroma se ravnamo po servisni knjigi. Poleg servisa velja skrbeti za redne preglede in vzdrževanje tudi sicer.
Večina voznikov se odloči za servis motornih koles spomladi, pred registracijo oziroma začetkom sezone, še bolje pa je, da poskrbimo za jeklene konjičke jeseni. Ob koncu sezone jih je potrebno pripraviti na zimovanje, in takrat se že lahko poskrbi za vse potrebno.

Kakovosten servis motornih koles

Nekateri se odločijo za servis motornih koles pri lokalnem mehaniku, ki ni nujno specializiran za motorje. Morda pri tem nekoliko prihranijo, ali pa tudi ne. Bistvo je, da je takšen servis motornih koles pogosto slabe kakovosti. Marsikatera napaka se spregleda in kakšna stvar se opravi tudi napačno in nestrokovno, kar lahko prinese težave. Ni nujno, da pride do večjih okvar – morda se zgolj poveča obraba posameznih delov motorja, kar ravno tako pomeni velike stroške. Če dejansko pride do okvare zaradi slabega servisa, pa so posledice seveda katastrofalne.

Kam na servis?

Možnosti za servis motornih koles je kar nekaj. Veliko prodajalcev motornih koles ima svoje delavnice, ki se ukvarjajo s popravili in vzdrževanjem. Tako kot pri servisu avtomobila tudi tu velja, da so pooblaščeni prodajalci in serviserji za specifično znamko lahko tudi nekoliko dražji. Namesto na “original” servis, se lahko odpravite tudi k specializiranemu mehaniku za motorna kolesa, ali pa v mehanično delavnico prodajalca moto opreme, ki nudi storitve za najrazličnejše znamke. Glavno je, da so mehaniki kakovostni oziroma imajo tako znanje kot izkušnje.

Kaj lahko storite sami?

Da bo motocikel vedno v brezhibnem stanju, samo servisi niso dovolj, temveč mu morate tudi sami namenjati dovolj pozornosti. Sami lahko na primer skrbite za mazanje verige in se naučite preveriti, ali je dovolj napeta. Če boste pred vsako vožnjo svoj motocikel dobro pregledali in ga po vsaki vožnji primerno oskrbeli, ne bo težav. Dobro bo ohranjen in služil vam bo dolga leta, prav tako pa boste na cesti vedno prepričani, da je vaše vozilo kar najbolj varno.

Similar Posts: