Kako odstraniti klopa dilema, s katero se prebivalci Slovenije ukvarjamo skoraj povsod in vsako leto.

V Sloveniji je vprašanje kako najbolje odstraniti klopa vedno aktualno, ker je naša država endemsko območje. Z drugo besedo to pomeni, da je Slovenija dežela, kjer so lymska borelioza ter druge možne težave stalno prisotne. Kako učinkovito odstraniti klopa je zato dobro vedeti ter se o tem dobro poučiti. S tem bomo osvojili rutino pregledovanja in odstranjevanja klopa.

Rutina pregledovanja in odstranjevanja klopa je dobrodošla, saj odstranitev dvanajst ur praviloma pomeni tudi preprečitev nadaljnjih težav. Odstranitev v prvih štiriindvajsetih urah pa pomeni, da je možnost nadaljnjih težav redka. Ljudem se velikokrat tudi poraja vprašanje kako samostojno odstraniti klopa, če je pritrjen na težko dosegljivih mestih ali pa iz raznih drugih razlogov sami nismo sposobni.

V tem primeru je dobro poiskati pomoč svojcev ali prijateljev ali poiskati pomoč pri zdravniku. Večina ljudi pa z odstranjevanjem na vidnih in dosegljivih mestih nima težava. Klop se na gostitelja pritrdi s posebnim organom, ki ga strokovno imenujemo hipostoma. Po vsej površini obustnega aparata ima poraščene ostre, nazaj ukrivljene zobce. Kako pravilno odstraniti klopa je temu primerno zelo pomembno. V pomoč so nam posebne pincete, ki so prilagojene tipični obliki klopa. Posebne pincete za odstranjevanje klopa dobimo v lekarni ali na drugih prodajnih mestih. Klopa z njo primemo čim bližje koži ter ga s krožnimi gibi počasi izvlečemo. Pinceta ter velika mera previdnosti je torej najboljši odgovor na vprašanje kako brez težav odstraniti klopa. Med ljudmi so sicer razširjene tudi razne druge metode, vendar imajo lahko negativne posledice. Metoda odstranjevanja klopa z maščobo ali vazelinom klopu prepreči dostop do zraka, kar pa ima lahko za negativno posledico dušenje klopa ter ob tem izločanje večjih količin sline ter posledično možnih virusov.

Kako odstraniti klopa je vprašanje, ki se ga moramo lotevati z veliko odgovornostjo.

Dodatne informacije

 

Similar Posts: