Ljudje v prvi vrsti potrebujemo svež zrak in tukaj se zagotovo strinjate z nami, imamo prav? Svež zrak je osnova za kakovostno življenje, katero potrebujemo vedno in povsod, še zlasti pa doma, kjer navadno preživimo največ časa.

Lokalne prezračevalne naprave
Lokalne prezračevalne naprave se vgradijo neposredno skozi zid ali pa v okenski okvir.

Kako izbrati ustrezne prezračevalne naprave?

Vedno, ko se odločamo katero vrsto prezračevalne naprave bomo izbrali oziroma kateri sistem prezračevanja je najboljša opcija, moramo dobro preučiti vse možnosti. V fazi gradnje, imamo odprtih veliko več možnosti, kot pa če je hiša že zgrajena in kakršni koli posegi niso več mogoči. Pri gradnji nove hiše je najbolj priporočljivo in ekonomično, da že v sam projekt gradnje vključite nekatera dela, zaradi katerih boste kasneje lažje vgradili prezračevalni sistem po lastnih željah.

Seveda je ta strateška odločitev v domeni strokovnjaka, kateri bo najbolje preučil vse tehnične možnosti in pogoje. V primeru, ko že bivate v hiši ali stanovanju, pa bi želeli naknadno vgraditi prezračevalne naprave, se je tudi o teh možnostih dobro prej posvetovati s strokovnjakom na področju prezračevalnih sistemov. V kakršnem koli primeru, je vgradnja prezračevalnih sistemov pomembna in potrebna. Sodobno stavbno pohištvo in gradbeni materiali so zasnovani na način, da ne omogočajo zadostne stopnje naravnega prezračevanja objektov. Tudi okna vedno bolj tesnijo, zaradi česar so prostori vse bolj zatohli in se v njih pojavljata plesen ter vlaga. Kateri prezračevalni sistem torej izbrati in kakšna bo cena posamezne investicije? O najboljši izbiri se posvetujte s strokovnjakom na tem področju, na srce pa vam polagamo eno – cena naj ne bo glavni faktor pri izbiri. To je investicija v kvaliteto življenja in na teh področjih, ne bi smeli varčevati.

Preberite si tudi: Talno gretje s toplotno črpalko

Pasivno dovajanje zraka brez vračanja toplote

Novodobna okna, ki imajo odlično tesnjenje, onemogočajo naravno prezračevanje. Prostor prezračimo zgolj z odpiranjem oken, kar pa privede do potrate energije. Nekateri se v takih primerih odločijo za vgradnjo higrosenzibilnih rešetk ali prezračevalne odprtine v okenski okvir. Tovrsten sistem je cenovno dokaj ugoden in ga je mogoče urediti tudi že na obstoječ objekt.

Lokalno prezračevanje z vračanjem toplote

Lokalne prezračevalne naprave se vgradijo neposredno skozi zid ali pa v okenski okvir. So najbolj idealna rešitev pri sanaciji starejših zgradb. Tudi tovrstni sistemi so cenovno ugodni.

Centralno prezračevanje z vračanjem toplote

Centralne prezračevalne naprave so dandanes prisotne na trgu v največji meri. Obstajajo različni modeli, kateri se razlikujejo po vrsti izmenjevalnika toplote. Tovrstni prezračevalni sistemi so cenovno dražji, najbolj primerni za novogradnje, saj se vgradijo že med samo gradnjo.

Izbira ustrezne prezračevalne naprave oziroma sistema prezračevanja zna biti kar zapletena stvar, zato je to najbolje prepustiti strokovnjakom.

Similar Posts: