Če imate težave z očmi oziroma vidom, vam pri tem v največji možni meri lahko pomaga okulist. Zavedati pa se morate, da takšnega strokovnjaka ne morete izbrati kar na pamet. Morda vam bo katerega od njih svetoval kakšen vaš prijatelj, znanec ali sorodnik. V nasprotnem primeru si ga boste morali poiskati kar sami. Ogromno dobre izbire vas čaka na spletu.

Sicer pa je okulist zdravnik specialist, ki je po medicinski fakulteti zaključil še štiriletno specializacijo oftalmologije. To je veda o očesu in boleznih oči. Njegova naloga je sprejemanje pacientov v specializirani očesni kliniki, očesni ali zdravstvenem domu. Okulisti se lahko med seboj ločijo tudi po specializaciji, na primer ultrazvok, funkcionalna diagnostika, kirurgija.

Ključna naloga okulista

Okulist opravlja predvsem diagnostične preglede. To je njegova primerna naloga. Pri tem ugotavlja spremembe na vekah, poškodbe roženice, očesna vnetja, spremembe na očesni leči – siva mrena, bolezni vidnega živca, krvavitve na očesnem ozadju, mrežnice in tumorjev.

https://www.youtube.com/watch?v=4eDiss3Xmro

Za diagnostični pregled pri okulistu potrebujete napotitev z napotnico, in sicer s strani splošnega zdravnika. Tisti, ki nosite ali občasno potrebujete očala, poznate zlasti okuliste za preglede oči ter predpisovanje očal ter kontaktnih leč. Pri tem si strokovnjak pomaga z različnimi izjemno naprednimi pripomočki, kot so na primer optični čitalniki ter računalniki za preverjanje ostrine vida. Na takšen način se ugotavlja, ali je težava v daljnovidnosti, kratkovidnosti, astigmatizmu ali v kombinaciji omenjenega.

Kakšna pa je naloga optika

Menite, da okulist opravlja enake naloge kot optik? Vsekakor ne. Za razliko od okulista je optik srednješolski tehnik. Po štiriletnem programu lahko tehnik optik svetuje stranki pri izboru, uporabi in ne nazadnje tudi pri oskrbi pripomočkov za boljši vid.

Za optika naročilnica očesnega pripomočka ni nujna. Očala ali kontaktne leče namreč lahko izberete in plačate sami. Naročilnica pride v poštev tedaj, kadar želite uporabiti zavarovanje ter kritje stroškov izdelave očesnega pripomočka s strani ZZZS. Določene optike imajo na razpolago omejeno število okvirjev, ki so povsem brezplačni. To pomeni, da so kriti iz zavarovanja.

Še druge naloge optika

Okulist in optik torej še zdaleč ne predstavljata ene in iste osebe. Na optika se poleg prve izbire očal ali pa kontaktnih leč lahko obrnete tudi tedaj, ki se vam zlomijo očala; ko se poslabša ali izboljša vid in vam okulist predpiše nova očala ali kontaktne leče; ko potrebujete sončna ali druge vrste očal; v primeru menjave okvirja brez menjave dioptrije leč.

Optik vam lahko pomaga tudi pri izbiri očal za računalnik. Ker človeške oči niso narejene, da so izpostavljene samo modri svetlobi, ima to negativni vpliv. Zato je pomembno, da z očali za računalnik odstranimo omenjeno svetlobo do velike mere in s tem izboljšamo naše celotne fizično in psihološko zdravje. Preberi več v članku Zaščita za oči pred škodljivo modro svetlobo.

Preberite si še naslednji članek: Nadomestite manjkajoče zobe z implantati

Implantati so najboljši nadomestki za manjkajoče zobe!

Similar Posts: