Naše oči so izpostavljene različnim obremenjujočim in uničujočim dejavnikom skozi cel dan. Veliko ljudi se ne zaveda, da z gledanjem v zaslon ali televizor obremenjujejo svoje oči. To je še posebej opazno v primeru, če vsak dan uporabljamo zaslon ali drugo elektronsko napravo, ki proizvaja modro svetlobo. Omenjena svetloba je škodljiva, saj pospešuje makularno degeneracijo. Najboljšo zaščito nam nudijo očala za računalnik, ki delujejo kot filter za modro svetlobo. Omogočajo nam, da brez napora oči uporabljamo za gledanje v zaslon računalnika in ohranimo višji nivo osredotočenosti in pozornosti na delo.

Očala za računalnik preprečujejo utrujenost oči

Moderna tehnologija je nedvomno spremenila kako živimo in delamo. Uporaba pametnih telefonov, prenosnikov, tablic in drugih naprav nam omogoča, da delamo in se tudi zabavamo. Ima pa tudi negativno stran, saj moderni elektronski zasloni povzročijo, da naše oči postanejo preobremenjene. Del težave se nahaja v tem, da se osredotočimo na zelo majhen prostor oziroma delovno površino, ki jo predstavlja zaslon prenosnika ali druge naprave. Pri tem pa negativno vpliva na naše oči tudi modra svetloba, ki jo proizvaja naprava v katero gledamo.

očala za računalnik varujejo oči.
Dolgotrajno delo za računalnikom negativno vpliva na kakovost vida, zato uporabljajmo očala za računalnik, ki varujejo oči.

Novejši računalniški zasloni so veliko bolj tehnološko dovršeni in manj obremenjujejo oči uporabnika. Kljub temu pa dolgotrajno delo za računalnikom sčasoma negativno vpliva na kakovost vida. Zato je ključno, da se poslužimo očal za računalnik, saj so namenjena varovanju naših oči. Priporočena so za uporabnike, ki pogosto delajo z računalniki. Uporabimo pa jih lahko tudi v domačem okolju za gledanj televizije in druge aktivnosti. Priporočeno je, da se predhodno posvetujemo z našim očesnim zdravnikom ali optikom.

Zakaj je modra svetloba škodljiva?

Modra svetloba sama po sebi ni nevarna, če je naravnega izvora. S tem je mišljeno to, da je del infrardeče in ultravijolične svetlobe. Pomaga nam, da se zjutraj prebudimo, nam izboljša počutje in nas prebudi. Težava nastane zato, ker televizija, računalniški zasloni in tudi pametni telefoni ustvarjajo modro svetlobo brez drugih vrst svetlobe. Ker človeške oči niso narejene, da so izpostavljene samo modri svetlobi, ima to negativni vpliv. Zato je pomembno, da z očali za računalnik odstranimo omenjeno svetlobo do velike mere. S tem preprečimo negativni vpliv, ki ga ima na naše oči, kot tudi izboljšamo naše celotne fizično in psihološko zdravje.

Kaj je modra svetloba? – Je modra svetloba škodljiva za vaše oči in koristi računalniških očal

Prednosti uporabe računalniških očal

Sindrom računalniškega vida je pogost, če vsak dan delamo na prenosniku, namiznem računalniku ali drugi podobni napravi. Takrat imamo utrujene oči in suhe oče, glavobole ter druge neželene simptome. Vedno je priporočeno, da si vzamemo odmor po določenem času in se oddaljimo od vseh elektronskih naprav. Za dolgotrajno delo z računalnikom pa uporabimo računalniška očala, saj se bomo tako izognili in olajšali simptome računalniškega vida. Pri tem pa bomo deležni številnih prednosti, kot so:

  • Olajšanje glavobola
  • Zmanjšan obseg bolečin migren
  • Zmanjšano srbenje oči, bolečine v očeh, suhih oči
  • Bolj kakovostni vid in boljša osredotočenost na delo
  • Manj naprezanja oči, saj računalniška očala zmanjšajo bleščanje zaslona

Nikoli ni priporočljivo, da dalj časa obremenjujemo oči. V primeru glavobolov, rdečih oči, suhih oči in drugih simptomov je najbolje, da se čimprej posvetujemo z oftalmologom oziroma očesnim zdravnikom.

Similar Posts: