Po trgatvi se grozdje hitro prenese v vinsko klet, kjer se začne ključni del procesa pridelave vina. Enologi razkrivajo natančne korake, ki vodijo do okusnega vina. Po prihodu v klet grozdje najprej preide skozi vibracijsko mizo, kjer se odstrani sok, pridobljen med obiranjem. Nato se grozdje podvrže selekciji na posebni mizi, kjer se odstranijo neprimerne jagode ali grozdi.

Posode za vino so izdelane iz nerjavečega jekla.

Pecljanje in drobilnik – ključna faza v pripravi grozdja za stiskanje

Enolog pojasnjuje pomembnost procesa pecljanja grozdja. Po zaščiti pred oksidacijo se grozdje pošlje v pecljalnike, kjer se loči pecljevina od jagod. Ta pecljevina vsebuje tanine, ki lahko povzročijo grenko-kisel okus v vinu. Grozdje nato preide v drozgalnik ali mlin za grozdje, kjer se blago stisne, da se sok izteče iz jagod. Pri tem je ključno paziti, da ne pretiravamo s stiskanjem, saj lahko poškodujemo peške in iz njih izvlečemo neprijetne snovi, ki niso zaželene pri belih sortah vina.

Stiskanje drozge – pridobivanje kakovostnega mošta

Po drobljenju grozdja drozga prehaja skozi črpalko v stiskalnico ali vinifikator. Kleti uporabljajo avtomatske stiskalnice, ki so nežne, a izjemno učinkovite. Ta proces ustvari visokokakovosten mošt, medtem ko se ostanki, imenovani tropine, vrnejo nazaj v vinograd kot naravno gnojilo, kar prispeva k trajnostni pridelavi.

Razsluzitev mošta – ključna faza čiščenja in filtracije

Po stiskanju grozdnega soka ga pretočijo v cisterne, kjer se izvaja razsluzitev mošta. Čisti del mošta nato potuje v drugo cisterno, kjer se začne proces fermentacije, medtem ko preostanek mošta prestane dodatno filtracijo, ki zagotovi čistočo in kakovost vina.

Razlike med belimi in rdečimi vini – pomembnost fermentacije in maceracije

Ali je proces enak za bela in rdeča vina? Ne, pri rdečih vinih fermentacija sledi maceraciji, medtem ko pri belih vinih stikanje drozge poteka neposredno po pecljanju. Proces fermentacije lahko sprožimo z dodajanjem selekcioniranih kvasovk ali pa se spontano začne s prisotnostjo naravnih kvasovk. V tej fazi poteka tudi maceracija, ki vpliva na barvo vina. Po fermentaciji sledi stiskanje in prenos mošta v zorilne posode za vino, kjer vino dozori in razvija svoj značaj.

Celoten proces pridelave vina

Celoten proces pridelave vina, od prihoda grozdja v klet do stiskanja, fermentacije in maceracije, je izjemno kompleksen in zahteva izjemno skrbnost ter znanje enologov. Vsak korak, ki ga grozdje opravi v kleti, odstranjevanje soka, selekcija, stiskanje, razsluzitev in fermentacija, je opravljen z natančnostjo in strastjo, ki se kaže v vsaki kapljici končnega izdelka. Klet ne le ustvarja odlična vina, ampak tudi sledi trajnostnim praksam, saj ostanki procesa prispevajo k obogatitvi vinograda. Ta umetniški pristop in trajnostna skrbnost so tisto, kar naredi vsako vino iz kleti posebno in edinstveno v doživetju okusov.

Similar Posts: