Telefoni so klasična in sodobna komunikacija . Razliko predstavljajo telefoni oziroma naprave za prenos zvoka na daljše razdalje. Beseda telefon izhaja iz grščine, tele pomeni daleč, phone pa glas. Telekomunikacijska naprava omogoča, da dva uporabnika komunicirata med seboj z uporabo govora. Največkrat sta priključena na isto omrežje oziroma istega ponudnika. Telefoni so izum devetnajstega stoletja, o avtorstvu izuma so še vedno burne polemike.

iphone-476237_640

Večina ljudi smatra, da je izumitelj Bell, tudi mnoge informacije govorijo o tem. Omeniti pa velja še imeni Antonio Meucci, Philip Reis, ki sta globalno v senci imena Alexander Graham Bell. Slednji je februarja leta tisoč osemsto šestinsedemdeset vložil prvi patent za telefonijo, prvi prenos glasu mu je uspel poleti leta tisoč osemsto petinsedemdeset. Države so bile z uvedbo telefonskih povezav zelo različno uspešne. Na območju naše dežele je bil še do osemdesetih let dvajsetega stoletja telefon bolj ali manj luksuz. Imel ga je manjši odstotek prebivalstva, predvsem je bil prisoten v večjih mestih in na urbanih področjih. Na podeželju je bil redkost, večinoma omejen na pomembnejša področja ter uporabnike. V vsega treh desetletjih pa so se telefoni korenito spremenili. Pred tremi desetletji so to bili večinoma fiksni ali stacionarni telefoni, mobilni so bili takrat izjemna redkost. Danes so obratno ti telefoni praktično luksuz, saj so stroški sorazmerno visoki. Vendar nekateri ljudje preprosto ne morejo iz kože ter uporabljajo raje stacionarno različico.

Večina pri tem uporablja telefonijo, kje stacionarna zgolj zaradi opredelitve in razlikovanja z mobilno telefonijo. Velika večina stacionarne telefonije danes poteka preko mobilnih telefonskih aparatov. Uporabniki se na sicer omejeni razdalji, lahko med komuniciranjem prosto gibljejo. Povsem klasičnih telefonskih aparatov, ki so imeli gibanje omejeno na dolžino žice slušalke je zgolj še za vzorec. Mobilni telefoni so danes prisotni praktično povsod, ima jih večina ljudi. Telefoni so danes naprave, ki jih imamo pri sebi večinoma nezavedno.

Preberite tudi naslednji članek, če  nameravate organizirati kakšen družaben dogodek in je promocijski tekstil idealna rešitev za nevsiljivo oglaševanje podjetja.

Similar Posts: