Kožni rak oziroma melanom je ena izmed pogostejših vrst raka, poleg tega ga lahko hitro zaznamo in uspešno odpravimo. To pa pomeni, da moramo biti pozorni na nekatere zgodnje simptome, vsekakor pa je koristno poznati tudi dejavnike tveganja, ki lahko vodijo v razvoj tega raka. Dejavniki tveganja so različni in niso vedno pod nadzorom posameznika, a vseeno lahko naredimo marsikaj, da tveganje za razvoj bolezni učinkovito znižamo.

En izmed dejavnikov tveganja je recimo že svetla polt. Ta pomeni nižjo vsebnost melanina, ki je odgovoren za zaščito kože pred potencialno škodljivimi UV žarki. To pomeni, da bo škodljivo sevanje prej povzročijo spremembe v kožnih celicah, to pa vodi do razvoja raka. Temnopolti ljudje so pred tem bolje zaščiteni z višjo koncentracijo melanina, zato so do neke mere odporni tudi na melanom, čeprav ne v celoti.

Tveganje za melanom je torej višji pri tistih, ki niso dobro zaščiteni pred UV sevanjem. Za neko mero zaščite poskrbi že samo telo, lahko pa pomagamo tudi s svojimi navadami. Izogibati se gre prekomernega sončenja, prav tako se ne izpostavljamo UV žarkom v solarijih in drugje. Večje tveganje za razvoj kožnega raka je pri tistih, ki bivajo blizu ekvatorja ali na višji nadmorski višini, kjer je sevanje UV žarkov bolj intenzivno.

Melanom je povezan tudi z nepravilnostmi na koži, to so znamenja, ki nakazujejo na povečano tveganje za razvoj raka. Povečano tveganje je prisotno pri tistih, ki imajo na telesu več kot 50 znamenj, posebej pozorni pa morajo biti tisti, ki imajo večja in nepravilno oblikovana znamenja, ki so lahko tudi razbarvana oziroma raznobarvna.

Med očitnimi dejavniki tveganja je tudi dednost, čeprav ne gre za dedno bolezen. Genski dejavniki vseeno povečujejo tveganje za nastanek raka, če je bil kožni rak prisoten tudi pri bližnjih sorodnikih. Prav tako je tveganje za nastanek tega raka višje pri osebah z oslabljenim imunskim sistemom, predvsem pri tistih, ki so ogroženi zaradi bolezni ali večjih zdravstvenih posegov, recimo presaditev organov.

Simptomi in ukrepi

Poznavanje dejavnikov tveganja pomaga pri zmanjševanju tveganja za nastanek melanoma, ne moremo pa te možnosti povsem preprečiti. Treba je torej paziti tudi na simptome, v primeru prvih znakov pa hitro ukrepati.

Na srečo se kožni rak večinoma zelo dobro kaže kar na koži, tako da ga lahko hitro opazimo. Pametno je spremljati kožna znamenja, ki v primeru razvoja raka spremenijo obliko ali barvo, morda pa nastanejo tudi nova znamenja, ki so nepravilnih oblik in barv, običajno tudi nekoliko večjih dimenzij. Takšni znaki se razvijejo na koži, ki je izpostavljena soncu, ni pa to nujno. Treba je dobro poznati svoje telo in redno spremljati morebitne spremembe.

Ob znakih kožnega raka je treba čim prej obiskati zdravnika. Melanom se lahko učinkovito odstrani z operacijo, če ga seveda zaznamo, preden se razširi po telesu.

Similar Posts: