Pri izbiri otroškega kolesa je najpomembnejši faktor višina kolesarjevih nog. Izberemo okvir, ki je po višini kolesarjevih nog najbližje. V kolikor ste v dvomu ali izbrati večjo ali manjšo velikost izberite manjšo. Otroška kolesa se ne primerjajo glede na velikost kolesarjevih nog. Velikost otroških koles se meri glede na velikost obročev – gum. Zaradi občutne razlike med velikosti otrok je izbira kolesa glede na starost otrok manj zanesljiva.

Takemu prevoznemu sredstvu lahko dodamo pomožna kolesa. Tako pomagamo otroku pri hitrejšem učenju vožnje s kolesom. Otrok mora pri učenju imeti kolesarsko čelado. Varnost otrok je na prvem mestu zato naj otroci vedno nosijo zaščitno čelado, ki jih bo ščitila pred udarci. Čelada mora biti primerne velikosti. Ko otroku snamemo pomožna kolesa, je priporočljivo, da otrok nosi ščitnike na komolcih ter kolenih.

Otroška kolesa s sprednjim vzmetenjem

K večji varnosti pripomore pravilno nameščen sedež. Sedež pravilno tako, da otrok sede na kolo. Noge popolnoma iztegne, z peto športnega copata doseže pedal. Sedež je nastavljiv tudi v vodoravnem položaju. Konica sedeža mora biti v vodoravnem položaju, da ne drsi naprej. Bolečina v dimljah se lahko pojavi če je sedež nastavljen nad vodoravnim položajem.

Otroci radi preživljajo prosti čas v naravi. Za preživljanje prostega časa v naravi so bolj primerna gorska kolesa. Otroška kolesa s prednjim vzmetenjem so primerna za vožnjo po makadamskih ter gozdnih poteh. Pri vožnji po bolj zahtevnih poteh vzmetenje pripomore k večji varnosti. Pnevmatike z gladko površino se bolje obnesejo med zaviranjem kot pnevmatike z grobim profilom. Otrok potrebuje čas da osvoji vožnjo s kolesom. Na začetku menjalnik na kolesu ni potreben. Pred nakupom le-tega je potrebno preveriti ali otrok doseže zavorne ročice.

Varnost pri vožnji naj bo na prvem mestu

Pri nakupu otroškega kolesa je pomembno, da je kolo otroku všeč. Če mu je všeč se bo rajši peljal z njim. Ko izberemo otroku primerno kolo, moramo otroka poučiti o prometni varnosti. Prometno varnost lahko izboljšamo tako, da na otroško kolo namestimo dodatne odsevnike. Otrok z vožnjo na cesti postane del prometa, zato je pomembno poznavanje cestnih pravil.

Similar Posts: