Ker je pojem avto oprema v resnici izjemno širok in bi zato o takšni opremi lahko govorili na dolgo in široko, je treba biti bolj konkreten. To pomeni, da je treba pojasniti, o kateri vrsti opreme za vozila bo pravzaprav govora. Pogosto se na primer razpravlja o tem, kaj se vključuje v obvezno avtomobilsko opremo.

Obvezna oprema v avtu mora v vsakem vozilu biti prisotna ob registraciji in seveda tudi po njej. Navadno na tehničnem pregledu povprašajo o tem, ali jo imamo. Na žalost pa se na takšno opremo ne spomnimo prav pogosto. V resnici najpogosteje šele tedaj, kadar jo resnično potrebujemo.

Kateri elementi morajo biti vključeni v obvezno avto opremo?

Pri nas morajo biti v obvezno avto opremo všteti varnostni trikotnik, komplet nadomestnih žarnic, komplet prve pomoči, varnostno odsevni telovnik, rezervno kolo, zimska oprema.

Evro varnostni trikotnik je namenjen za označevanje, da je vozilo ustavljeno na vozišču. Tudi ostali elementi morajo učinkovito opravljati vsak svojo funkcijo. Sicer pa je za vsako kategorijo vozil po posebnem zakonu določeno, kaj natančno sodi pod pojem obvezna avto oprema. Tovrstni zakon obenem določa še, kaj mora posamezni paket vsebovati ter kako dolgo se oprema lahko sploh uporablja.

nakup obvezne avto opreme
Pri nas morajo biti v obvezno avto opremo všteti varnostni trikotnik, komplet nadomestnih žarnic, komplet prve pomoči, varnostno odsevni telovnik, rezervno kolo, zimska oprema.

Komplet prve pomoči

Zlasti previdni moramo biti v primeru kompleta prve pomoči. Treba je namreč izjemno natančno preveriti stanje tovrstne obvezne avto opreme. Zakon namreč določa, da mora imeti veljavni rok uporabe. Takšen podatek prav tako velja v primeru, če kompleta še niste uspeli odpreti. Nujno je, da je paket prve pomoči za vozilo tudi higiensko dovolj dobro vzdrževan. To pomeni, da morajo biti vsi sterilni materiali oziroma sredstva povsem nepoškodovana, in to v zaprti embalaži.

Kazen za zastarel paket prve pomoči v avtu je precej visoka, zato bodite res pozorni na vse omenjeno. Sicer pa je v kompletu na voljo izjemno veliko pripomočkov, ki vam prav pridejo v morebitni nesreči. Na razpolago je denimo prvi povoj, trikotna ruta, zaščitna folija za umetno dihanje, komprese.

Še druga koristna oprema v avtu?

In kaj je poleg omenjenega še dobro imeti v svojem vozilu? Obvezna oprema v avtu namreč pogosto ni dovolj. Ravno zato številni priporočajo še drugo opremo, na primer orodje, rokavice, dvigalko, avto karto.

Similar Posts: